החנות עדיין בפיתוח - לא ניתן לבצע הזמנות באתר

אקוופוניקה ביתית – מורה נבוכים

אקוופוניקה, אחת מהטכניקות היותר מרתקות שיש לעולם החקלאות העירונית להציע לנו. מדובר למעשה במערכת שמורכבת משתי יחידות מרכזיות – אקווריום או בריכת דגים ואזור נפרד של צמחייה שניזונה ממי האקווריום או בריכת הנוי שלנו. למעשה כאשר מיישמים את עקרונות האקוופוניקה בסדרי גודל משמעותיים ניתן לייצר מערכת אקולוגית שלמה שמייצרת לנו לא רק צמחי מאכל אלא גם חלבון איכותי מהחי, כלומר דגי מאכל.

בשימוש פנים ביתי סטנדרטי סביר להניח שמסיבות מובנות אופציית דגי המאכל תהיה לרוב פחות רלוונטית, אולם עדיין דגים באקווריום יכולים לשמש לא רק לנוי, אלא גם לדישון טבעי של הצמחייה שלנו על ידי הקמת מערכת “מיקרו אקולוגית” המאפשרת מחזור חיים שלם, כמעט ללא התערבות חיצונית, דרך אינטראקציות ביולוגיות וכימיות בין עולם החי לצומח.
עקרונות פעולות המערכת האקוופונית כאמור במערכת אקוופונית אנו יוצרים מעגל חיים שלם שהתחלתו בדגים השוחים להם במים השלווים של האקווריום הביתי שלנו. תוצרי הדגים מתפרקים על ידי בקטריות והופכות אותן לדשן איכותי המהווה תוצר מקביל להומוס התולעים האדומות הידוע. מי האקוריום מולכים באמצעות  משאבה אל אזור הצמחייה וחוזרים חזרה אל האקרווריום לאחר שהזינו את הצמח עם תוצרת הדגה, וחזרו נקיים ומסוננים אל הדגים המרוצים . כלומר אנו מקבלים פונקציונאליות טבעית ומרהיבה שפותרת אותנו מהצורך בשימוש בפילטרים מיוחדים (אלא אם כן יש לכם אקווריום שמייצר המון צואה ושתן ואז תצטרכו לשלב עוד פילטר במערכת) ולמעשה מגדלת לנו את הצמחייה על “טייס אוטומטי”  מבלי שנצטרך לדשן או להשקות.

ביסוס מערכת אקוופונית

מכייון שמדובר במערכת ביולוגית הדורשת איזון בין אלמנטים שונים כמו כמות נוטריינטים מספיקה , חומציות תקינה, ואוכלוסיות מיקרובילוגיות החיוניות לתהליך פירוק תוצרת הדגים והזנת הצמח נצטרך לבסס אותה באופן הדרגתי עד שנגיע לאיזון הביולוגי הרצוי לנו.

1. שלב טרום איכלוס הדגה – לאחר שנמלא את האקווריום,  במי ברז או מים מזוקקים, לא נעביר אליו ישירות את הדגים, אלא ניתן למערכת “תקופת הרצה” ללא צמחיה או דגה במטרה לשפר איכות המים ולחמצן אותם כהלכה למשך לפחות יומיים טרם אכלוס הדגה.

2. אכלוס הדגה באופן הדרגתי – ודאו שהדגים שורדים ומסתגלים לתנאי המחייה באקווריום, כאשר אתם מוסיפים דגים בהדרגתיות. ודאו שהדגים שהתווספו מתאימים לחיים בסביבה משותפת של הדגים שכבר מאכלסים את האקווריום. כמובן שתתאימו את סוג הדג לצרכיכם ולמגבלות המערכת. לא מומלץ למשל לאכלס אקווריום של 100 ליטר בדגי קוי. מאידך בריכת מים בנפח של קוב ויותר מכך תאפשר לכם הרבה יותר אופציות של גידול דגים, בין היתר גם דגי מאכל.
3. דישון המערכת – אחד הדברים היפים  במערכת האקוופונית כאמור הוא העדר הצורך בשימוש בדשנים שכן תוצרת הדגים מהווה דשן איכותי ביותר. עם זאת, בשלבים המוקדמים של התבססות המערכת סביר להניח שלא תהיה תוצרת בכמות מספקת לדישון או אוכלוסיית חיידקים מבוססת באזור הגידול, ולכן נאזן אותה עם דשנים ייעודים לאקוופוניקה, או במקרה שיש לנו קומפוסטר, נוכל להוסיף למערכת את ה”זהב השחור”  מי הומוס מתולעים אדומות  שנוקזו מהקומפוסטר  שלנו ומושלמים לסביבת במחייה  של דגינו היקרים.

4. מצע שתילה –  בדומה להידרופוניקה שיטת האקוופוניקה תהיה לרוב מנותקת ממצע אדמה. ההמלצה שלנו היא להשתמש בטוף גרוס לצורך האחזות שורשי הצמחים והתפתחות אוכלוסייה מיקרוביולוגית על שטח פני הטוף. החיידקים שיתפתחו על הטוף עם הזמן יהיו חיונים בשרשרת פירוק המזון הביולגית והנגשתו לצמח כנוטריינט זמין.

דילוג לתוכן